theoni logo-svg

MENU

/
/
ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ από τον Λευτέρη Λαζάρου

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΡΕΒΙΘΙΑ από τον Λευτέρη Λαζάρου

SHARE

Facebook
LinkedIn
Twitter

ΥΛΙΚΑ  ΓΙΑ ΧΤΑΠΟΔΙ

1 χταπόδι καλής ποιότητας , προτιμάμε φρέσκο νωπό εάν είναι δυνατόν

240 γραμ. κρεμμύδι ξερό κομμένο σε 6 κομμάτια

500 γραμ. ζωμός λαχανικών ανάλατος (βλέπε συνταγή ΘΕΟΝΗ)

4 φύλλα δάφνης

50 γραμ. ελαιόλαδο

240 γραμ. τομάτα κομμένη σε 4 κομμάτια

3-4 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο

1 γραμ. αλάτι

1 γραμ. πιπέρι

80 γραμ. μουστάρδα

20 γραμ. μηλόξυδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΑΠΟΔΙ

Αφαιρούμε την κουκούλα από το χταπόδι με ένα μαχαίρι. Επίσης, με τη μύτη του μαχαιριού αφαιρούμε και το στόμα που είναι στο κέντρο του χταποδιού. Χαράζουμε λίγο τα πλοκάμια εκεί που ενώνονται με το σώμα.

Σε ένα βαθύ ταψί της κουζίνας βάζουμε το χταπόδι, το κρεμμύδι, το ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης, το ελαιόλαδο, την ντομάτα και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, γυρίζουμε το χταπόδι στο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο. Αφαιρούμε το χταπόδι, τα φύλλα δάφνης και τον αστεροειδή γλυκάνισο.

Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τα υγρά από το ταψί μαζί με τα κρεμμύδια και τις ντομάτες και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν μια σάλτσα. Παίρνουμε 250 γραμ. από τη σάλτσα που πολτοποιήσαμε και προσθέτουμε τη μουστάρδα, το μηλόξυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Τα χτυπάμε πολύ καλά. Τη μεταφέρουμε σε ένα κατσαρολάκι και την κρατάμε χλιαρή.

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΡΕΒΙΘΙΑ

500 γραμ. ρεβίθια

3 λίτρα νερό ΘΕΟΝΗ

250 γραμ. κρεμμύδι χοντροκομμένο

15 γραμ. ξύσμα πορτοκάλι

100 γραμ. χυμό πορτοκάλι

30 γραμ. μηλόξυδο

50 γραμ. ελαιόλαδο

7 γραμ. αλάτι

1 γραμ. πιπέρι

80 γραμ. πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε μέτρια καρέ κομμάτια

15 γραμ. μαντζουράνα ψιλοκομμένη

10 γραμ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (για στόλισμα)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΡΕΒΙΘΙΑ

Σε ένα μπολ μουλιάζουμε τα ρεβίθια μέσα στο νερό για όλη τη νύχτα.

Αφού μουλιάσουν, τα ξεπλένουμε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό.

 

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό ΘΕΟΝΗ μαζί με τα ρεβίθια που μουλιάσαμε και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το ξύσμα πορτοκάλι, το χυμό πορτοκάλι, το μηλόξυδο και συνεχίσουμε το βράσιμο με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας για 12 λεπτά.

Αφαιρούμε το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 1 ώρα και 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά για να αρχίσουν να μελώνουν τα ρεβίθια. Δοκιμάζουμε και βλέπουμε πόσο βράσιμο θέλουν ακόμα. Αν τα ρεβίθια μας είναι βραστερά και έχουν ψηθεί σωστά, αφαιρούμε το καπάκι της κατσαρόλας, δυναμώνουμε την φωτιά για να σωθούν τα υγρά και να μελώσουν τελείως τα ρεβίθια. TIP: Αν δοκιμάσουμε τα ρεβίθια και δεν έχουν βράσει σωστά, συνεχίζουμε το βρασμό με κλειστό το καπάκι. Θα έχετε στο μυαλό σας ότι τα ρεβίθια, όταν κρυώνουν σκληραίνουν πάλι.

Όταν μελώσουν σωστά τα ρεβίθια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την πιπεριά Φλωρίνης, το αλάτι, το πιπέρι και τη μαντζουράνα.

Τέλος, μαγειρεύουμε για άλλα 3 λεπτά και αποσύρουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά.

 

ΣΥΝΘΕΣΗ ΠΙΑΤΟΥ

Χωρίζουμε τα πλοκάμια.  Σερβίρουμε σε πιάτα τα ρεβίθια και από πάνω βάζουμε από ένα πλοκάμι σε κάθε πιάτο. Περιχύνουμε με λίγη σάλτσα από το χταπόδι που κρατάμε χλιαρή.

Στολίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Διαβάστε ακόμη

| Η ΘΕΟΝΗ προχωρά σε μία ακόμα επένδυση για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής και νέου κέντρου αποθήκευσης και παροχής υπηρεσιών logistics στον Ελληνόπυργο Μουζακίου, σφραγίζοντας μια νέα εποχή για το πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο ελληνικό brand εμφιάλωσης νερού....