theoni logo-svg

MENU

/
/
Νερό, Πηγή Ζωής

Νερό, Πηγή Ζωής

SHARE

Facebook
LinkedIn
Twitter

Είναι γνωστό ότι κατά μέσο όρο το 60-70% του σωματικού μας βάρους αποτελείται από νερό, ποσοστό που διαφοροποιείται ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και τη σύσταση σώματος (το ποσοστό μυϊκής μάζας & λιπώδους ιστού).
Αποτελεί το δεύτερο στοιχείο, μετά το οξυγόνο, που είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ζωής. Κάθε κύτταρο του σώματος μας περιέχει και περιβάλλεται από νερό (ενδοκυττάριο και εξωκυττάριο). Το νερό, συμμετέχει στις βιοχημικές διεργασίες που σχετίζονται με τη λειτουργία του μεταβολισμού, του εγκεφάλου, της καρδιάς, των νεφρών, των μυών, του δέρματος, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας, την καλή πνευματική μας λειτουργία και την ψυχολογία μας.
Σημαντικό είναι να είμαστε ενυδατωμένοι καθημερινά κατά τη διάρκεια της ημέρας, μέσω της κατανάλωσης υγρών (κυρίως νερό, καφές, τσάι ή αφεψήματα, γάλα, χυμοί) και μέσω των στερεών τροφών (φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι). Η μονομιάς κατανάλωση νερού δε συστήνεται, καθώς τα νεφρά μπορούν να αποβάλουν μια συγκεκριμένη ποσότητα νερού τη φορά. Συνεπώς, πάνω από αυτό το όριο, το νερό παραμένει στο αίμα μειώνοντας τα επίπεδα του νατρίου.

ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ

Αφυδάτωση ονομάζουμε το αρνητικό ισοζύγιο νερού που προκύπτει από αυξημένες απώλειες, από μειωμένη πρόσληψη, από παγίδευση υγρών στο σώμα, είτε από ανισορροπία ηλεκτρολυτών (νάτριο, κάλιο και ασβέστιο).
Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης αφορούν πονοκεφάλους, μυϊκή αδυναμία, ζάλη, εξασθένιση συντονισμού και συγκέντρωσης, δυσκοιλιότητα, άσθμα, αλλεργία και υπέρταση.

ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ;

Επαρκής ενυδάτωση ονομάζουμε την κατάσταση ισορροπίας νερού, που σημαίνει, πως η πρόσληψη του είναι ίση με την αποβολή του. Η μέση απώλεια νερού από το σώμα μας είναι 2-3λίτρα ημερησίως, από την αναπνοή, το δέρμα (εφίδρωση), το έντερο και τα ούρα. Το Ινστιτούτο Ιατρικής έχει καθορίσει την ημερήσια επαρκή πρόσληψη νερού από όλες τις πηγές, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των ροφημάτων, περίπου 2 λίτρα για τις γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους άνδρες.
Τα φρούτα και τα λαχανικά, περιέχουν πάνω από το 90% του βάρους τους σε νερό, ενώ το ωμό κρέας περιέχει 50% νερό, το τυρί 40-70%, το ψωμί 30% και η μαργαρίνη 30-77% (ανάλογα με την κάθε περίπτωση).

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΝΕΡΟΥ

Υψηλότερη πρόσληψη νερού απαιτείται κατά την άσκηση, κατά τις θερμές ημέρες του έτους και σε περιπτώσεις ασθένειας, όπως ο πυρετός, η διάρροια, ο εμετός. Οι ευαίσθητες ομάδες, παιδιά και ηλικιωμένοι, αλλά και οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν, χρειάζεται να προσέχουν ιδιαίτερα την επαρκή ενυδάτωση. Το αντανακλαστικό της δίψας εξασθενεί με την ηλικία, οπότε οι ηλικιωμένοι έχουν αυξημένο κίνδυνο για αφυδάτωση.
ΩΦΕΛΗ
• Το νερό βοηθά στη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου στα κύτταρα μέσω του λεμφικού συστήματος.
• Αποβάλλει τις τοξίνες.
• Μας χαρίζει ενέργεια και ευεξία.
• Ρυθμίζει τη λειτουργία του κυκλοφορικού και του πεπτικού συστήματος, της πίεσης του αίματος και της θερμοκρασίας του σώματος.
• Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 45%, της ουροδόχου κύστης κατά 50% και πιθανώς και του μαστού.
• Βοηθά στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.
• Συμβάλει στην ενυδάτωση του δέρματος, προσδίδοντας λάμψη και καθαρότητα (απομάκρυνση ακμής).
• Εξασφαλίζει καλύτερες αθλητικές επιδόσεις.
• Ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό κατά 30% σε υγιείς άνδρες και γυναίκες, επομένως θα μπορούσε ενδεχομένως να λειτουργεί σαν φυσικός «λιποδιαλύτης».

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ;

Ως καταναλωτές επιλέγοντας εμφιαλωμένο νερό, για εσάς ή για τα παιδιά σας, προτιμήστε το φυσικό μεταλλικό νερό που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία. Αν είστε άτομο με υπέρταση ή με ανάγκη περιορισμού του νατρίου (λήψη κορτιζόνης, ηπατική και καρδιακή ανεπάρκεια) προτιμήσετε το φυσικό μεταλλικό νερό με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Αν είστε αθλητής, προτιμήσετε το φυσικό μεταλλικό νερό με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και νάτριο.
Το φυσικό μεταλλικό νερό ΘΕΟΝΗ πληροί όλα τα παραπάνω καθώς, έχει αλκαλικό (pH 8), ισορροπημένη σκληρότητα (109 mg/L), χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα, άρα ιδανικό για διατροφή πτωχή σε νάτριο και απουσία βαρέων μετάλλων. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το ΘΕΟΝΗ εμφιαλώνεται άμεσα, κατευθείαν στην πηγή (πηγάζει στα 1.100 μέτρα από την Πηγή Γκούρα στα Άγραφα), χωρίς καμία πρόσμιξη, επιβάρυνση ή διεργασία.

ΣΥΜΕΡΑΣΜΑ

Ένας αφυδατωμένος οργανισμός, αδυνατεί να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές. Η σημασία της επαρκούς ενυδάτωσης είναι αναγνωρισμένη και επιστημονικώς τεκμηριωμένη και η αναπλήρωση κάθε σταγόνας νερού, που φυσιολογικά αποβάλλεται από το σώμα, είναι ζωτικής σημασίας. Ενυδατώστε επαρκώς τον οργανισμό σας και απολαύστε τα επακόλουθα οφέλη!

 

Αλεξία Σταματοπούλου

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Διαβάστε ακόμη

| Η ΘΕΟΝΗ προχωρά σε μία ακόμα επένδυση για τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής και νέου κέντρου αποθήκευσης και παροχής υπηρεσιών logistics στον Ελληνόπυργο Μουζακίου, σφραγίζοντας μια νέα εποχή για το πιο δυναμικά αναπτυσσόμενο ελληνικό brand εμφιάλωσης νερού....